Tgrt Haber

ChatGPT için tehlike çanları çalıyor: 'İflas edebilir'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Economic Times
14 Ağustos 2023 11:16 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 11:16
ChatGPT için tehlike çanları çalıyor: 'İflas edebilir'

OpenAI'nin yapay zeka sohbet botu ChatGPT, yayınlanmasının üzerinden 1 yıl bile geçmeden aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısını geçmişti. Fakat araştırmalar, ChatGPT'nin kullanım oranının düşüşe geçtiğini ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

OpenAI​'nin yapay zeka​ sohbet robotu ChatGPT çıktığı günden bu yana internet kullanım alışkanlıklarını değiştirdi. Sorulara hızlı ve net cevaplar verebiliyor oluşu sayesinde kullanıcıların büyük bir bölümü arama motorlarından caydı ve ChatGPT, yeni bir bilgi edinme aracı olarak benimsenmeye başladı.

Ancak yeni bir araştırmada ise, ChatGPT'nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. 2023 Mart ayında aylık 2 milyar aktif kullanıcıya sahip olan OpenAI için devir tersine döndü. Analytics India Magazine'nin raporuna göre, şirketin kullanıcı sayısı​ Temmuz ayında 1,5 milyara kadar düşmüş durumda.

Üstelik tek bilgi bununla da sınırlı değil. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, DALL-E gibi yapay zeka araçlarının her ay yaklaşık olarak 200 milyon kullanıcı kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca raporda çarpıcı bir detay daha var; ChatGPT uygulamasının OpenAI'ye günlük maliyeti tamı tamına 700 bin dolar (yaklaşık 19 milyon TL).

Ancak araştırmalara göre ABD merkezli şirket, bu maliyeti karşılayacak bir kaynak bulamıyor. Tüm bunların üzerine ChatGPT'nin her ay kullanıcı kaybetmesi de cabası. Şu an için OpenAI'nin Microsoft'tan gelen 10 milyar dolarlık yatırım haricinde, ayakta kalabilmesini sağlayacak bir gelir kapısı bulamadığı öne sürülüyor.

2024'TE İFLAS HABERİYLE GÜNDEME GELEBİLİR

Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, şayet OpenAI kendisini kurtaracak bir kaynak bulamadığı takdirde 2024 yılı içerisinde iflas bayrağını çekebileceği iddia ediliyor. Ancak elbette bunun için henüz çok erken.

2022 Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT, yayınlanmasının ardından kısa bir süre içinde 100 milyon kullanıcıyı aşmıştı. OpenAI'nin Mart ayında kullanıma sunduğu GPT-4 ile birlikte çok daha zeki ve kullanışlı hale gelen yapay zeka aracı, geçtiğimiz haftalarda ise Android ve iPhone akıllı telefonlarda da kullanılabilir hale geldi.

Kaynak: The Economic Times

Derleyen: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: The Economic Times

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...