Tgrt Haber

Daha GPT-5 göremedik: OpenAI'dan GPT-6 ve GPT-7 hamlesi

04 Aralık 2023 11:19 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 11:20
Daha GPT-5 göremedik: OpenAI'dan GPT-6 ve GPT-7 hamlesi

Üretken yapay zeka rekabeti kızışıyor. Google, ChatGPT'ye rakip olarak geliştirdiği Gemini'nin lansmanını önümüzdeki seneye ertelerken, OpenAI da henüz GPT-5 piyasaya çıkmadan GPT-6 ve GPT-7 için ilk adımı attı.

ABD merkezli yapay zeka devi OpenAI​, büyük bir başarı elde etmiş olan ChatGPT​ adlı üretken yapay zeka uygulamasıyla birlikte teknoloji sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Şirket, gelecek nesil yapay zeka modelleri olan "GPT-6" ve "GPT-7" isimleri üzerindeki ticari marka başvurularını gerçekleştirdi.

Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi Ticaret Ofisi'nin kayıtlarına göre, GPT-6 için bilimsel veya araştırma amaçlarına yönelik cihazlar ve araçları kapsayan 9. sınıf ile teknoloji hizmetleri ve tasarımı içeren 42. sınıf altında iki Çin ticari marka başvurusu yaptı. Aynı kategorilerde GPT-7 için de iki başvuru yapıldı.

GPT-6 VE GPT-7 GELİYOR

South China Morning Post sitesinin haberine göre, başvurular henüz değerlendirme aşamasında. Ayrıca OpenAI, yasal sebeplerle hizmetlerini Çin'de resmi olarak sunamıyor ancak buna rağmen ülkede ticari haklarını koruma altında tutmak istediği belirtiliyor. 

Şirket nisan ayında "GPT-4" ve "Whisper" ticari markaları için başvuruda bulunmuş, temmuz ayında ise "GPT-5" adlı başka bir başvuru yapmıştı. Ancak bu markalar henüz resmi onay almadı.

ChatGPT'nin bir yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana OpenAI, büyük dil modelleri (LLM'ler) olarak adlandırılan derin öğrenme algoritmalarını sürekli olarak iyileştirmeye devam ediyor.

ChatGPT başlangıçta 175 milyar parametre içeren GPT-3.5'ten güç alıyordu. Mart ayında OpenAI daha gelişmiş dil modeli olan GPT-4'ü kullanıma sundu. Kaç parametreyi desteklediğini ise açıklamadı, ancak ABD merkezli haber kaynağı Semafor'a göre, 1 trilyondan fazla olduğu düşünülüyor.

OPENAI, GPT-5'İ GELİŞTİRDİĞİNİ DOĞRULADI

OpenAI Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman​, geçtiğimiz ay Financial Times'e verdiği bir röportajda, şirketin GPT-5 üzerinde çalıştığını ve bu çabaları desteklemek için Microsoft'tan daha fazla finansman sağlama niyetinde olduklarını açıklamıştı.

Geçtiğimiz ay yaşanan büyük OpenAI - Sam Altman krizi, Sam Altman'ın yeniden şirketin başına geçmesi, Microsoft'un da OpenAI yönetim kuruluna katılmasıyla sonuçlandı.

Kaynak: SCMP.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...