Tgrt Haber

Musk'ın 44 milyar dolara aldığı X (Twitter) adeta eriyor: Güncel piyasa değeri ortaya çıktı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge, Axios
31 Ekim 2023 12:50 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 12:50
Musk'ın 44 milyar dolara aldığı X (Twitter) adeta eriyor: Güncel piyasa değeri ortaya çıktı

Elon Musk'un 44 milyar dolara devraldığı X (eski adıyla Twitter), güncel piyasa değeriyle şaşırttı. Paylaşılan bilgiye göre, şirket artık 20 milyar dolar bile etmiyor.

Elon Musk​'ın Twitter​'ı satın alırken öne sürülen 44 milyar dolarlık değerlemesinin gerçek dışı olduğu düşünülüyordu. Aradan geçen bir yıldan sonra, X'in çalışanlarına verilen hisse senetleri, şirketin güncel piyasa değerini belirgin bir şekilde ortaya koydu.

Teknoloji sitesi The Verge'nin haberine göre, X'in güncel değeri Elon Musk'ın Twitter satın alma fiyatının yüzde 55 altında. Şirket çalışanlarına 19 milyar dolar veya hisse başına 45 Dolar değerinde hisse senedi verildi. Bu bilgi, Musk'ın önceki değerlemesinin oldukça yüksek olduğunu düşünen bazı yatırımcılar arasında bir tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Elon Musk, Twitter'ı devraldıktan sonra şirketin tazminat planını, aynı zamanda sahibi olduğu SpaceX'e benzer şekilde revize etmek istediğini söylemişti.

Bu çerçevede X şirketi, çalışanlarına verilen hisse senetleri olarak adlandırılan sınırlı hisse senedi birimlerini (RSU) kullanıyor. Edinilen bilgiye göre RSU'lar, dört yıllık bir dönemde kazanılıyor ve şirketin bir halka arz veya satış gibi "likidite olayı" gerçekleştirmesi durumunda vergilendirileceği belirtiliyor.

YATIRIMCI AYNI FİKİRDE DEĞİL

Bu arada X'in önemli yatırımcılarından biri olan Fidelity'ye göre Elon Musk'ın değerlemesi pek de gerçekçi olmayabilir. Zira Fidelity, X'in değerinin, Musk'ın satın alma fiyatından yüzde 65 daha az olduğunu düşünüyor.

Axios'a göre Fidelity, Elon Musk'ın 44 milyar dolarlık devralmasına 300 milyon doların üzerinde katkı sağlamıştı. Ancak ilk on bir ayda yatırımının değerini yaklaşık yüzde 65 oranında düşürdü.

Ayrıca Fidelity, listelenmemiş menkul kıymetler için değerlemelerini nasıl hesapladığını açıklamazken, diğer Twitter/X hissedarlarının da şirketin değeriyle ilgili farklı fikirlere sahip olabileceği belirtiliyor.

New York merkezli Amerikan iş dünyası dergisi Fortune de daha önce X'in piyasa değerinin 19 milyara düştüğünü belirten bir haber yayınlamıştı.

Kaynak: The Verge, Axios
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...