Tgrt Haber

Şimdi ChatGPT düşünsün: Google yeni yapay zeka modeli Gemini'yi tanıttı

06 Aralık 2023 19:47 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 23:32
Şimdi ChatGPT düşünsün: Google yeni yapay zeka modeli Gemini'yi tanıttı

Google, metin, ses, görüntü dahil olmak üzere birden fazla türden veriyi anlayabilen ve işleyebilen yeni çok modlu yapay zeka modeli Gemini'yi tanıttı.

Google​, yapay zeka​ alanındaki varlığını güçlendirecek büyük bir adım attı. "Gemini" adlı yeni dil modelini tanıttı. Bu model, şirketin en büyük ve en yetenekli yapay zeka modeli olarak öne çıkıyor ve üç farklı boyutta sunulan bir paket içeriyor: Gemini​ Ultra, Gemini Pro ve Gemini Nano.

Google'ın açıklamasına göre, Gemini Ultra hem dünya bilgisini hem de problem çözme yeteneklerini test etmek için matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik gibi 57 konunun birleşimini kullanan MMLU'da (çoklu görev dil anlama) insan uzmanlardan daha iyi performans gösteren ilk model oldu.

GOOGLE GEMINI RESMEN DUYURULDU

Google, Gemini'yi müşterilere Google Cloud üzerinden lisanslamayı planlıyor. Geliştiriciler ve kurumsal müşteriler, 13 Aralık'tan itibaren Gemini Pro'ya erişebilecek ve Android geliştiricileri de Gemini Nano ile uygulama geliştirebilecekler.

Google Üst Yöneticisi (CEO) Sundar Pichai, yayınladığı blog yazısında, "Gemini, Google Research ekibindeki meslektaşlarımız da dahil olmak üzere Google genelindeki ekiplerin büyük ölçekli ortak çabalarının sonucudur." dedi.

Şimdi ChatGPT düşünsün: Google yeni yapay zeka modeli Gemini'yi tanıttı

Gemini'nin sıfırdan çok modlu olacak şekilde inşa edildiğini, yani metin, kod, ses, görüntü ve video dahil olmak üzere farklı bilgi türlerini genelleştirip kusursuz bir şekilde anlayabileceği, bunlar üzerinde çalışabileceği ve bu verileri birleştirebilme yeteneğine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

GOOGLE BARD'A GÜÇ VERECEK

Bugünden itibaren Google'ın sohbet botu Bard, gelişmiş akıl yürütme, planlama, anlama ve diğer yeteneklere yardımcı olmak için Gemini Pro'yu kullanacak. Yöneticiler, gelecek yılın başlarında Gemini Ultra kullanacak olan "Bard Advanced"i başlatacaklarını bir basın toplantısıyla duyurdular.

Güncelleme, arama devinin Bard'ı ilk kez başlatmasından sekiz ay sonra ve OpenAI'ın GPT-3.5 destekli ChatGPT'yi kullanıma sunmasından bir yıl sonra geliyor. OpenAI mart ayında GPT-4'ü piyasaya sürdü, kasım ayında ise GPT-4 Turbo'yu kullanıma sundu.

Google'ın "Bard Advanced"e erişim için ücret talep etme planları olup olmadığı sorulduğunda ise Bard'ın genel müdürü Sissie Hsiao, iyi bir deneyim oluşturmaya odaklandıklarını ve bu konuda paylaşabilecekleri daha fazla detay olmadığını belirtti.

Şimdi ChatGPT düşünsün: Google yeni yapay zeka modeli Gemini'yi tanıttı

Google aynı gün, yapay zeka modellerini eğitmek için yeni nesil bir tensör işlem birimi olan TPU v5p'yi de tanıttı. Bu çip, Google'ın 2021'de duyurduğu TPU v4'e göre daha iyi performans sunuyor.

Pichai Çarşamba günkü blog yazısında, "Modellerdeki bu yeni dönem, şirket olarak üstlendiğimiz en büyük bilim ve mühendislik çalışmalarından birini temsil ediyor. Gemini'nin her yerdeki insanlar için açacağı fırsatlar konusunda gerçekten heyecanlıyım." ifadelerini kullandı.

GOOGLE ARAMA'DA DA KULLANILACAK

Gemini ayrıca, Google'ın Üretken Arama Deneyimi (SGE) olarak adlandırdığı yapay zeka destekli arama teknolojisinde de kullanılacak. Henüz sınırlı sayıda ülke ve bölgede kullanılabilen SGE, kullanıcıların Google'da aradığı bilgilere daha kolay ve pratik bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. Ancak Türkiye'de şu anda kullanılamıyor.

GPT-4'Ü GERİDE BIRAKTI

Google'a göre Gemini'nin orta düzey Pro sürümü OpenAI'ın GPT3.5'i gibi diğer bazı modelleri geride bıraktı. Daha güçlü olan Gemini Ultra'nın ise piyasadaki tüm yapay zeka modellerinin kapasitesini aştığını iddia ediyor.

New Scientist'in haberine göre Gemini, "uzman seviyesindeki" bir insanın yüzde 89,8 elde etmesinin beklendiği endüstri standardı MMLU kriterinde yüzde 90 puan aldı. Test, mantıksal yanılgılar, günlük senaryolardaki ahlaki sorunlar, tıbbi konular, ekonomi ve coğrafya gibi konularda çeşitli zorlu sorulardan oluşuyor.

Aynı testte GPT-4 yüzde 87, LLAMA-2 yüzde 68 ve Anthropic'in Claude 2'si yüzde 78,5 puan aldı. Gemini tüm bu modelleri diğer dokuz genel kıyaslama testinin sekizinde geride bıraktı.

Kaynak: CNBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...