Tgrt Haber

Yapay zeka artık 'kendi yapay zekasını' üretebiliyor

19 Aralık 2023 11:25 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 11:33
Yapay zeka artık 'kendi yapay zekasını' üretebiliyor

MIT ve Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarının Aizip Inc. ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği bir proje, büyük yapay zeka modellerinin kullanılarak özelleştirilmiş küçük yapay zeka uygulamalarının geliştirilebileceğini gösterdi. Bu uygulamalar arasında işitme cihazlarını geliştirmek, petrol boru hatlarını izlemek ve nesli tehlike altındaki türleri takip etmek gibi alanlarda kullanılabilecek özel modeller bulunuyor.

Yapay zeka​ teknolojisi o kadar gelişti ki, artık insan yardımı olmadan daha küçük yapay zeka sistemleri üretebilecek hale geldi. Aizip Inc. ile MIT (Massachusetts Institute of Technology) ve Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleşen bir proje, ChatGPT gibi büyük yapay zeka modellerinin, günlük hayatta kullanılabilecek daha küçük ve özelleştirilmiş yapay zeka uygulamalarını oluşturabileceğini ortaya koydu.

Bu özel modellerin, işitme cihazlarını geliştirmek, petrol boru hatlarını izlemek ve nesli tehlike altındaki türleri takip etmek gibi alanlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Aizip CEO'su Yan Sun, daha küçük modelleri oluşturmak için daha büyük modeller kullandıklarını, bunun tıpkı büyük bir ağabeyin, küçük kardeşinin gelişmesine yardım etmesine benzediğini söyledi. Bu gelişmenin, yapay zekaların "yapay zeka modelleri oluşturabileceğini gösterme" yolundaki ilk adım olduğunu da sözlerine ekledi.

ZEKA EKOSİSTEMİ OLUŞTURACAKLAR

Yapılan araştırmada yer alan bilim insanlarından Yubei Chen ise konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "Bulduğumuz şaşırtıcı şey, temelde en büyük modeli, daha küçük olanları otomatik olarak tasarlamak için kullanabileceğinizdir. Bu nedenle, gelecekte, bunlar, büyük ve küçük, birlikte işbirliği yapacak ve ardından tam bir zeka ekosistemi oluşturacaklarını düşünüyoruz."  

Yapay zekanın üretebileceği modeller arasında ortam gürültüsü arasında insan seslerini tanımlayabilen, bütünlük sorunlarını proaktif bir şekilde önlemek için boru hattı verilerini izleyen ve vahşi hayvanları izlemek için uydu ve yer tabanlı sensör verilerini analiz edebilen modeller yer alıyor.

Chen, "Teknolojimiz, ilk kez 'tam otomatik bir boru hattı' tasarlamış olmamız anlamında bir atılımdır." dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Bu ay, tek tip bir modelin, veri üretiminden model kurulumuna ve test edilmesine kadar insan müdahalesi olmadan otomatik olarak tasarlanabileceğine dair ilk konsept kanıtını gösterdik."

BOZUK PARADAN DAHA KÜÇÜK BİR ÇİP

Sun ve Chen'in gösterdiği, hareket verilerini toplamak ve analiz etmek için yapay zekayı kullanan bir insan aktivite izleyicisi, bir kuruştan daha küçük bir çipin içine yerleştirilebiliyor.

Yapay zeka artık 'kendi yapay zekasını' üretebiliyor

Bu sensör, kompakt cihazlarda veya alanlarda kullanılabilecek küçük makine öğreniminin, küçük yapay zeka sistemlerinin bir örneği. Yan Sun, neredeyse her nesnenin akıllı hale gelebileceği fikri olan yaygın yapay zeka için küçük makine öğrenimi yeteneklerinin çok önemli olduğunu söylüyor.

Yubei Chen, "Büyük modeller, bulutta bulunuyor. Öte yandan biz en küçük modelleri yapıyoruz. Onlar ise nesnelerin içinde yer alıyor." dedi. Araştırmaya göre gelecekte kahve makineleri, fırınlar, bulaşık makineleri, TV'ler ve daha fazlası gibi ev aletlerinin tamamında yapay zeka yer alabilir.

Kaynak: Fox News
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...