"Balığın faydaları, balık tüketmenin önemi ve balığın vücuda yararı" birçok kişi tarafından merak ediliyor. Omega-3 yönünden oldukça zengin bir besin olan balık, kalp dostudur. Cilde, göze, saçlara ve kemiklere birçok yararı olan balık, düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Haftada iki kez tüketilmesi önerilen balığın özellikle de kış aylarında sofralarda yer alması önem taşımaktadır. Hamsi, sardalya, levrek, somon ve saymakla bitmeyen çeşitleri ile balığın faydaları...
Kis aylarinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan baligin faydalari ve tüketilmesinin önemi birçok vatandas tarafindan sorgulanmaya devam ediyor. Balik, içerdigi zengin vitaminler ve güçlü besin degeri bakimindan; çocuklarin ve yetiskinlerin vazgeçilmez besin kaynaklarindan biridir. Baligin kalbe, beyine, cilde, göze ve iskelet sistemine birçok faydasi vardir. Iste, baligin bilinmeyen faydalari!
1- DEPRESYON RISKINI AZALTIR
Günlük stres ve yasam temposu yerini depresyona birakabilir. Özellikle somon, uskumru ve ton baligi gibi yüksek oranda Omega3 barindiran baliklarin depresyona karsi büyük oranda etki gösterdigi bilinmektedir.
2- DIYABET HASTALARININ TÜKETMESI ÖNERILIR
Omega-3 yönünden yüksek olan balik, insülinin islevini artirip, tüketenleri tip 2 diyabete karsi korur. Bu sebeple, diyabet hastalarinin ve diyabet riski tasiyanlarin bol miktarda balik tüketmesi önerilir.
3- ALZHEIMER RISKINI DÜSÜRÜR
Alzheimer’a karsi haftada 2 kez balik tüketmenin büyük bir önemi vardir. Balik yaginin ve Omega3 yag asidinin faydalarindan biri de budur. Hafiza kaybini önlemede güçlü bir silah olan baligin, özellikle de bugulama ya da izgara olarak tüketilmesi önerilir.
4-EKLEM AGRILARINI AZALTIR
Dokularin hasar görmesine neden olan mekanizmalarin geri dönüsümünü saglayan ve anti-inflamatuar etki gösteren balik, özellikle romatoid artrit hastalarinda görülen eklem romatizmasinin azaltilmasi ve vücuttaki agrilarin giderilmesinde önemli bir rol oynar.
5- ZEKA GELISIMINI DESTEKLER
Balik, iyot yönü ile zengin bir besin kaynagidir ve zeka gelisimini etkiler. Özellikle gebeligin ilk üç ayinda düzenli balik tüketen annelerin bebeklerinde ögrenme, algilama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarin daha güçlü olmasini saglar.
6- BAGISIKLIK SISTEMINI KORUR
Kis aylarinda tüketilen balik, içerdigi yag asitleri sayesinde bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Baligin gribe ve enfeksiyonlara karsi vücudu korudugu, yapilan çalismalarla kanitlanmistir.
7- OMEGA-3 DEPOSUDUR
Balikta, doymamis yag asitleri olarak adlandirilan omega3 yag asitleri bulunmatadir. Omega3, vücudun üretmedigi ve balikta en fazla bulunan faydali bir yagdir. Özellikle soguk su baliklari olan somon, uskumru, sardalye ve ton baligi omega3 bakimindan zengindir. Omega-3; kalp ve damar sagligini koruyucu özelliginin yani sira gözde sari nokta hastaligi riskini düsürür ve kan sekerini düzenler.
8- KALP DOSTUDUR
Baligin içerisindeki omega3 yag asitleri kötü kolesterolü (LDL) düsürürken iyi kolesterolü (HDL) artirir ve kandaki trigliseridin; yani serbest yaglarin düsürülmesini saglar. Tansiyonu düsürerek kalp yetmezliginden ve inme riskinden koruyan balik; kanin pihtilasmasini önler.
9- ISKELET SISTEMINI GÜÇLENDIRIR
Kilçigi ile yenilebilen küçük baliklar kalsiyumdan zengin oldugundan, kemiklerin güçlenmesinde rol oynar. Bu sebeple, kemik erimesi sorunu yasayanlar, menopoz dönemindeki kadinlar ve yaslilar bol bol balik tüketmelidir.
10- HÜCRELERI ONARIR, KANSERI RISKINI AZALTIR
Baligin da aralarinda yer aldigi bazi besinler, kaliteli protein yaglarini olusturmaktadir. Protein, hücrelerin onarilmasi ve yeni dokularin yapimi için önemli bir yer tutar. Bu sebeple, protein bakimindan zengin olan balik mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir.