Tgrt Haber

Yatay zeka, insanlığın iki yüzü

20 Haziran 2024 09:41 | Güncelleme :20 Haziran 2024 09:58

Ah, teknolojinin büyülü dünyası! Bir yanda yapay zekanın harikalar diyarında dolaşan insanlar, diğer yanda ise her şeyin kolayına kaçan, hayatı bir şezlongda yatay pozisyonda geçirmeyi tercih edenler. 
Evet, bugün yatay zekadan bahsedeceğiz. Hani şu, işin kolayına kaçanların dizi izlerken bile "Aman bu bölüm çok uzun, yapay zeka özet geçsin" dedikleri zekadan. Ama asıl mevzu, bu iki insan türü arasındaki büyük uçurumun şifreleri.

Bir düşünün, bir yanda gece gündüz demeden kod yazan, algoritmalarla dans eden teknoloji geliştiricileri var. Bu insanlar yapay zekanın potansiyelini keşfetmek, onu insanlığın hizmetine sunmak için var güçleriyle çalışıyor. Öyle ki, onların hayatında ofis ya da çalışma alanı her neresi ise; kutsal mabet, bilgisayar klavyeleri de sihirli birer değnek gibi. Onlar için her yeni kod satırı bir sanat eseri, her başarı ise bir zafer.

Diğer yanda ise "Aman ya, boşver şimdi yapay zekayı, ben yatay zekaya geçiyorum" diyenler var. Bunlar her şeyin kolayına kaçan, gelişime dair hiçbir çaba göstermeyen ve hayatı bir nevi görünmez yatay pozisyonda geçiren tipler. Bu insanlar için en büyük teknoloji mucizesi, uzaktan kumanda ile televizyonu açmak. Hatta bazen bunu bile çok görüp, "Hey Siri, televizyonu aç" diyerek işi daha da kolaya kaçırırlar.

Şimdi, bu iki grup arasındaki farkı bir göz önüne getirelim. Yapay zekanın nimetlerinden yararlanmak ve onu daha da geliştirmek için çalışan insanlar, tıpkı birer modern zaman kahramanı gibidir. Onlar, hayatımızı kolaylaştıran, tıp alanında çığır açan, çevre sorunlarına çözümler üreten projeler geliştirirler. Hatta belki de gelecekteki dünya barışının mimarları olacaklar.

Diğer yanda ise yatay zekalılar var. Bu insanlar, yapay zeka teknolojisinin nimetlerinden faydalanmayı bile fazla görürler. Onlar için yapay zeka, sadece sıkıcı işlerden kurtulmanın bir yoludur. "Yapay zeka, bana çay yap" diyebilecekleri günlerin hayalini kurarlar. Ve en önemlisi, bu kişiler her şeyi eleştirirler. Teknoloji geliştirenleri, "Çok mu zeki oldunuz da dünyayı kurtaracaksınız?" diye küçümserler. 

Ancak bir yandan da bu teknolojilerden en çok faydalananlar yine onlardır. Akıllı telefonlar, akıllı ev sistemleri, hatta akıllı süpürgeler... Hepsi onların kolayına gelir.

Teknoloji geliştiricileri, yapay zekanın gelecekte neler yapabileceğini düşünerek heyecanlanır. Sağlık alanında devrim niteliğinde buluşlar, çevre dostu enerjiler, eğitimde yeni yöntemler ve çok daha fazlası. Bunlar, onlar için birer hedef ve tutku kaynağıdır. Her gün yeni bir şeyler öğrenir, geliştirir ve dünyayı daha güzel bir yer yapmanın peşindedirler. Çünkü onlar bilir ki, insanlık ancak gelişimle, yenilikle ve çabayla ilerleyebilir.

Yatay zekalılar ise "Yarın iş var, bugünden ne yapacağız ki?" diye düşünürler. Onlar için hayat, minimum çaba ve maksimum konfor demektir. Yeni bir şeyler öğrenmek, kendini geliştirmek gibi kavramlar onlara uzaylı istilası kadar yabancıdır. Bu kişiler, sürekli olarak dünyayı kötülemeyi tercih ederler. Her şey daha kötüye gidiyor diyerek, bir yandan da son model akıllı telefonlarıyla sosyal medyada dolaşırlar.

Tabii ki, espri bir yana, herkesin hayatı kendine ve herkesin konfor alanı farklıdır. Ancak asıl mesele, yapay zekanın sunduğu fırsatları değerlendirip değerlendirmemekte yatıyor. Gelişime açık olanlar, dünyayı daha güzel bir yer yapmak için çalışırken, diğerleri ise sadece izleyici kalmayı seçerler. Ancak unutulmamalıdır ki, izleyici kalmak her zaman en kolay yoldur.

Yapay zekanın dünyayı daha güzel bir yer yapmak için sunduğu fırsatlar büyük. Ancak bu fırsatları değerlendirmek, çaba ve azim gerektirir. Teknoloji geliştiren insanlar, bu konuda gerçek kahramanlardır. Diğer yanda ise her şeyin kolayına kaçan ve sadece eleştirenler var. Bu kişiler için tek dileğim, bir gün yatay pozisyondan kalkıp yapay zekanın sunduğu güzelliklerin farkına varmalarıdır.

Evet, yatay zekadan çıkıp, yapay zekanın sunduğu fırsatları değerlendirmek için harekete geçme zamanı. Çünkü dünya, ancak bizler çaba gösterdiğimizde daha güzel bir yer olacak. Ve unutmayın, bir gün yapay zeka gerçekten de sizin için çay yapabilir ama önce onu geliştirecek birilerine ihtiyacınız var. Yani, belki de bir ara şu yatay pozisyondan kalkıp bir şeyler yapmanın tam zamanıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.