Tgrt Haber

Kim bu Fuad Hüseyinli? 

17 Temmuz 2024 09:27 | Güncelleme :17 Temmuz 2024 09:30

Telegram kanallarında yazılanlar dikkat çekici!

Fuad Hüseyinli'nin ismi, Türkiye bağlantılı olarak çok yazılmaya  başlandı. İddialar çok ciddi, siz okuyucularımız için derledim. Mutlaka bu konular takip edilmeli.

1. İddia:

Konuyla ilgili Rus VÇK-GPU telgram kanalı haber verdi. İngiltere vatandaşı, aslen Azerbaycanlı iş adamı Fuad Hüseyinli, Türk iş adamına karşı milyon dolarlık dolandırıcılık yaptı.

VÇK-GPU telegram kanalının yer alan iddialar şu şekilde:

“Fuad Hüseyinli, 2020 yılında Mustafa Yiğit Zeren'e Rus petrol ürünleriyle uluslararası petrol ticareti işi organize etmek için güvenilir bir ortağa ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hüseyinli, şirketlerini, lojistikteki batı bağlantılarını, bankaları, sigorta şirketlerini ve Zeren'in başlangıç sermayesini kullanarak petrol ve gaz tedariki sağladı. Aynı zamanda kâr dağıtımı hiçbir şekilde yapılmamakta ve sürekli ertelenmektedir.

Ancak Hüseyinli, devlet bankasından para çalınması ve dolandırıcılık suçlamasıyla Azerbaycan İçişleri Bakanlığı'nın emriyle Ağustos 2022'de Moskova'da tutuklandı. 1,5 yıl hapis yattıktan ve cezaevinden çıktıktan sonra, grubun ana Türk şirketinin sermayesi de dahil olmak üzere şirketteki tüm fonları çekmek istedi. Grubun gelirinin 5 milyar dolara yakın olduğu yıllar boyunca Mustafa Zeren'e düşen payı ödemeyi teklif eden ve reddeden Fuad Hüseyinli, yakın zamanda İstanbul'a uçarak tüm borçlarını ödeyeceğini söyledi.

Ancak Zeren'in makamının eşiğinde, Hüseyinli'nin yerine Dağıstan'ın eski Başbakan Yardımcısı Abusupyan Kharkharov ve kendisini Dağıstan'ın başkanı olarak tanıtan Nikolay Katorzhny'nin başkanlığında 30'dan fazla kişiden oluşan bir grup belirdi. Davetsiz misafirler Mustafa Zeren'e "MKB Bank"a yarım milyar dolar borcu olduğunu ve derhal iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Şirket ve banka, Zeren'in Rusya'da hiçbir şeyi, mülkü, temsilciliği veya iştiraki olmayan bir Türk şirketine nasıl kredi verebileceği ve bankanın Rusya'da bir bankaya nasıl hesap açıp kredi verebileceği konusundaki sorularına yanıt vermemeyi tercih etti. Zeren'i ikinci kez bulamayan MKB müdürü Nikolay Katorzhnov, Kharkharov'un desteğiyle Zeren'in babası Rıdvan Zeren'i her ay on milyonlarca dolar nakit transfer etmek zorunda oldukları bir sözleşme imzalamaya zorladı. Zeren, dolandırıcılığa ilişkin MKB Bank ve Rusya Merkez Bankası'na şikayette bulundu.

Türk kolluk kuvvetleri bu olayla zaten ilgilendi ve soruşturma başlattı. Rusya Federasyonu Merkez Bankası'nın görüşü ilginç, çünkü Rus bankasının bir Türk şirketine yüz milyonlarca para verip, bu borçları yabancı şirketlere sıfıra satması yönündeki soruların cevabı hâlâ yok.

İddialara göre Hüseyinli, Türkiye'deki birkaç iş adamı ve küçük girişimciyle iş birliği içinde. Bunun nedeni, Türkiye'de kaybolan itibarını, iş adamlarıyla doğru iş birlikleri yaparak yeniden tesis edilmesi. Aynı zamanda Mustafa Zeren ile tartışmalı konuda kendini haklı çıkarmak.”

2- Diğer iddialar:

Çeşitli internet kaynaklarını incelediğimizde Fuad Hüseyinli'ye karşı birçok ülke tarafından çeşitli yaptırımların uygulandığını haberleri var. Ayrıca İngiliz vatandaşı Fuad Hüseyinli'nin, şu anda cezaevinde bulunan Uluslararası Azerbaycan Bankası'nın (ABB) eski başkanı Jahangir Hacıyev ile de birçok gizli ilişkisinin olduğu iddiaları var. Kazakistan'da Jahangir Hajiyev ve Fuad Hüseyinli isimleriyle ilgili uyuşmazlıkların yargı süreci devam ediyor.

Fuad Hüseyinli ile ilgili iddilar bununla da bitmiyor. Rusya'nın Kommersant Haber Ajansı da Fuad Hüseyinli'nin onlarca kişi adına yaptığı dolandırıcılık eylemlerine ilişkin haberlere yer veriyor. Raporda, İngiliz vatandaşı ve Rus vatandaşı olan Hüseyinli'nin, Azerbaycan'ın ABB (Azerbaycan Uluslararası Bankası) fonlarını zimmete geçirmekle suçlandığı belirtiliyor.

Kendisi, suç ortağı Azer Hüseynov ile birlikte Uluslararası Azerbaycan Bankası'nın (ABB) fonlarından 215 milyon dolardan fazla parayı zimmete geçirmekle suçlanıyor. Moskova Şehir Mahkemesi, Moskova Meşçansky Mahkemesi'nin, ceza davasına ilişkin materyallerin mahkemeye sunulmasından kısa bir süre önce Hüseyinli'nin önceki tutuklama tedbirini seçerken kendisine konulan yasakları defalarca ihlal ettiğini beyan eden kararını onayladı.

(https://www.kommersant.ru/doc/5912952)

Azerbaycan'ın "haqqin.az" isimli haber ajansı da Fuad Hüseynli'nin yasadışı eylemleri ve çeşitli kişileri kullanarak büyük miktarlarda para hırsızlığı yaptığına ilişkin haberler yayımladı:

Fuad Hüseyinli ve Azer Hüseynov, Moskova'da "Bankaları" soydular. Bu kişiler, Uluslararası Azerbaycan Bankası'ndan 4,3 milyon dolar ve 233 milyon ruble çalmakla suçlandı. Azer Hüseynov 4 buçuk yıl, suçunu tamamen kabul ederek bankaya zararı ödeyen Fuad Hüseyinli ise 1 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. İngiliz vatandaşı, duruşma öncesi gözaltı merkezinde kaldığı süre dikkate alınarak mahkeme salonunda serbest bırakıldı. Cezanın yasal olarak yürürlüğe girmesine kadar ikamet ettiği yerinden ayrılmaması adına “serbest” bırakıldı. Ancak Hüseyinli'nin bu kararı dikkate almadığı da söyleniyor.

(https://haqqin.az/news/310179)

Ortaya çıkan soru aynı. İngiliz vatandaşı Fuad Hüseyinli, yaptırım uygulanan Rus bankasından nasıl 500 milyon dolar kredi alıyor? Hüseyinli Rusya'nın yasaklanan petrol ticaretiyle nasıl başa çıkıyor? Bankalarla sorunları varsa Fuad Hüseyinli'yi nasıl bir ceza bekliyor?

Konuyla ilgili araştırmalarımız devam edecek. Türkiye bağlantıları olup olmadığı ise mutlaka araştırılmalı.

Kaynaklar: 

  1. https://www.aznews.az/news/out_of_law/229535.html  
  2. https://search-uk-sanctions-list.service.gov.uk/designations/RUS1119/Entity
  3. https://haqqin.az/news/310179
  4. https://www.kommersant.ru/doc/5912952
  5. https://t.me/vchkogpu_ru/8435
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.